Πέντε χρήσιμοι κανόνες επίλυσης blogo-διενέξεων (και μερικές σημερινές Κινήσεις Καλής Θέλησης…)

Τον τελευταίο καιρό, είχα χαμηλώσει πολύ τους τόνους, σε μία γνωστή προσωπική μου σύγκρουση με κάποιον που… σχεδόν όλοι γνωρίζουν. Φυσικά, οι περισσότεροι, από όσους γνωρίζουν το θέμα και όσους δεν αδιαφόρησαν (ούτε.. εθελοτύφλησαν φορώντας παρωπίδες) έχουν προ πολλού… βαρεθεί να ακούνε γι’ αυτή τη διένεξη. Ως γνωστόν, σχεδόν όλες οι μπλογκο-διενέξεις -σε τελική ανάλυση- ενδιαφέρουν κυρίωςαποκλειστικά) τους άμεσα εμπλεκόμενους. Οι υπόλοιποι αναγνώστες που ασχολούνται, απλώς… χαζεύουν καυγάδες (χωρίς να νιάζονται πραγματικά να τους καταλάβουν σε βάθος). Επίσης, οι αναγνώστες που «χαζεύουν καυγάδες» μπορεί να είναι ΠΑΡΑ πολλοί, αλλά είναι μεγάλο λάθος να τους προσελκύει κανείς για να ανεβεί στις μετρήσεις της wordpress (μέσω ξεκατινιάσματος και ...ΑΥΤΟ-κατινιάσματος)!

Σήμερα το πρωί όμως, αντί για επίθεση, αυτό εδώ το blog δέχτηκε την απροσδόκητη επίσκεψη ενός ανθρώπου ΜΕ τον οποίον είχα σοβαρή διένεξη. ΔΕΝ ήρθε όμως εδώ για να βρίσει ή για να επιτεθεί, αλλά για να κάνει μία γενναία χειρονομία καλής θέλησης, που ΟΣΟ και αν έχω (ακόμη) πλείστα παράπονα μαζί του, δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω και να χαιρετίσω αυτή την Κίνηση Καλής Θέλησης.

Ε, για να μη σας κουράσω (πριν αρχίσω ορισμένες… φλυαρίες) ανακοινώνω ΤΩΡΑ, ότι προ ολίγου έκανα κι εγώ μία Κίνηση Καλής Θέλησης:

-Έσβησα ολοσχερώς τo δικό μου δημόσιο wordpress tag «Panos-Zervas«! Κάντε κλικ πάνω του: ΔΕΝ υπάρχει πια! 🙂

deleted_tag_panos.jpg

– Επίσης σβήνω ΑΥΤΗ τη στιγμή και την ύπαρξη του άλλου tag «Panos» σε ΟΛΑ τα ΔΙΚΑ μου ποστ στην WordPress. Τα λιγοστά ποστ που θα παραμείνουν δημόσια με το tag «panos» είναι… Ισπανικά (και οφείλονται σε γλωσσική σύμπτωση)!

Αυτό δεν σημαίνει -βέβαια- ότι θα σβήσω και ντοκουμέντα για αυτή τη διένεξη, που ίσως είναι σημαντικά για την Ιστορική της Κατανόηση, ή ότι θα… εξωραϊσω τις (όχι λιγοστές) μαλακιούλες και «πικάντικες κουβέντες» (όχι μόνο άλλων αλλά ΚΑΙ δικές μου)! Εεε… ΟΧΙ, κυρίες και κύριοι! Τέτοιος «εξωραϊσμός» είναι για ηθικολόγους ή ντροπαλούς, εγώ δεν είμαι ΟΥΤΕ το ένα ΟΥΤΕ το άλλο! 🙂

Αν θέλετε όμως τώρα, την έμπειρη γνώμη μου για ΚΑΘΕ είδους διαδικτυακό καυγά, ιδού μία πρώτη, πρόχειρη Λίστα Πέντε Πρακτικών Κανόνων ή Βημάτων που θεωρώ απαραίτητα για να επέλθει Ειρήνη ή Εξυγίανση σε ΚΑΘΕ είδους Ψηφιακή Διένεξη:

 1. ΜΗΝ αποδίδετε (πάντα) «κακή πρόθεση» στους άλλους. Σκεφτείτε ότι –σίγουρα– κάνουν ΚΑΙ εκείνοι το ίδιο, αλλά αποτελεί ΛΑΘΟΣ τους, ένα λάθος όμως που… μπορείτε εύκολα να αποφύγετε εσείς, χωρίς να ζημιωθείτε σε ΤΙΠΟΤΑ!
 2. ΜΗΝ εξιδανικεύετε τους ανθρώπους ΟΥΤΕ και να τους δαιμονοποιείτε (συνήθως σε αντιδιαστολή με άλλους… εξιδανικευμένους). ΔΕΝ ζούμε σε Εικονικό Παραμυθώδες Σύμπαν, όπου υπάρχουν μόνο «καλοί» και «κακοί»! -Ζούμε σε έναν ΣΥΝΘΕΤΟ και ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΟ θαυμαστό κόσμο, όπου μέσα σε ΚΑΘΕ άνθρωπο υπάρχουν ΚΑΙ «άγγελοι» ΚΑΙ «δαίμονες¨ (συνήθως μάλιστα σε θαυμαστή… συνεργασία μεταξύ τους, σαν στοιχεία του ΙΔΙΟΥ ψυχισμού)…
 3. ΜΗΝ θεωρήσετε ότι δαιμονοποιώντας τον αντίπαλό σας θα τον… εξοντώσετε (διαδικτυακώς ή… αλλιώς). Στην πραγματικότητα -τότε- απλώς εθελοτυφλείτε στην ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ αναγνώριση των άλλων (καλών) πλευρών του Άλλου, που… ΑΝ υπάρχουν, τότε ΕΣΕΙΣ ζημιώνεστε, γιατί η μονομερής ενασχόλησή σας με την «κακή πλευρά του Άλλου», αποτελεί είδος ΠΑΡΩΠΙΔΩΝ που προκαλούν ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. Εξάλλου, με μαθηματική ακρίβεια, ΚΑΘΕ λανθασμένη (άδικη) Προβολή του Νου (π.χ. δαιμονοποίηση) ΠΑΝΤΑ επιστρέφει κάποια στιγμή στον πομπό της, με τον άλφα ή βήτα τρόπο, σαν είδος μπούμεραγκ (ΚΑΘΟΛΟΥ ευχάριστο μερικές φορές)
 4. Σκεφτείτε (πάνω από όλα) ότι το ΘΕΜΕΛΙΟ της σωστής (ανθρωπιστικής) Ηθικής είναι η ικανότητα να «μπαίνετε στο πετσί του άλλου», δηλαδή να βάζετε τον εαυτό σας στη θέση του, π.χ. ΞΑΝΑ-διαβάζοντας τις βρισιές ή τους λιβέλους που… φχαριστηθήκατε (ίσως) να γράφετε -κάποτε- (ΕΣΤΩ και «δικαίως»!) εναντίον του, με τα ΔΙΚΑ ΤΟΥ μάτια, και δείτε αν… δεν προσβάλλεστε, εξίσου ή χειρότερα από τον Άλλο!
 5. ΛΑΒΕΤΕ υπ’ όψη ότι ΚΑΘΕ σύγκρουση έχει τις αιτίες της (που βρίθουν παρανοήσεων – συνήθως). Αν αυτές οι αιτίες μάλιστα περιέχουν ΑΓΝΩΣΤΕΣ πτυχές (είτε σε εσάς είτε στον αντίπαλό σας) είστε υποχρεωμένοι να ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη διένεξη, από την αρχή ως το τέλος, με φρέσκο μυαλό. Μήπως οι… άγνωστες πτυχές της σύγκρουσης ΕΞΗΓΟΥΝ, κάποια στιγμή, τις (φαινομενικά) «απαράδεκτες» ενέργειες του αντιπάλου; –Μήπως εκείνο που ΝΟΜΙΖΑΤΕ ότι αποτέλεσε σημαντική αιτία (ή «κακή πρόθεση») ΔΕΝ ήταν τέτοιο, ή (αντιστρόφως) κάτι ΑΛΛΟ ήταν η σημαντικότερη «πρώτη αιτία» (από τη δική του άποψη);

Θα μπορούσα να συμπληρώσω αυτό τον «Κατάλογο Πρώτων Βοηθειών για Επίλυση Συγκρούσεων» με… δεκάδες ευρήματα, που όμως ΜΑΛΛΟΝ θα… βαρεθείτε να διαβάζετε -χεχε- (αν δεν τα «σενιάρω» πρώτα, αποφεύγοντας τα πολλά λόγια). Επομένως… (επειδή βιάζομαι) τελειώνω προσωρινά σε λίγο αυτό το ποστ, τονίζοντας ότι στόχος μου είναι η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ θετικών βημάτων από οποιονδήποτε βρίσκεται «σε διένεξη» μαζί μου (και ευτυχώς είναι… ΕΛΑΧΙΣΤΑ αυτά τα άτομα)…

Σε επόμενο ποστ, θα αναφερθώ όμως στην ΤΕΡΑΣΤΙΑ σπουδαιότητα που έχουν (μέσα στον Ψυχισμό και στην Ενεργειακή Έκφραση ΟΛΩΝ μας) οι… ύβρεις, τις οποίες είτε υποτιμούμε είτε δαιμονοποιούμε, είτε και… χρησιμοποιούμε κατά κόρον, ανάλογα των περιστάσεων (ή των προσωπικών συνηθειών μας).

Οι ύβρεις, δυστυχώς -βέβαια- στον Ψηφιακό Διάλογο, μπορούν να αποτελέσουν Εκρηκτική Ύλη γεωμετρικά αυξανόμενης φονικότητας (στην επικοινωνία), λόγω της μη-άμεσης επαφής μεταξύ υβριζόντων και υβριζομένωνΕΞΟΥ και η αναγκαιότητα να αποφεύγονται ή να μειώνονται, ΟΣΟ το δυνατόν!

Παρόλ’ αυτά, αποτελεί ολέθριο Ιστορικό, Πολιτιστικό και… Ψυχαναλυτικό ΣΦΑΛΜΑ, η ΜΗ-αναγνώριση της ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ σπουδαιότητας του Υβρίζειν, σε όλους τους πολιτισμούς. Φανταστείτε, π.χ. ότι το… Ιαπωνικό Θέατρο «ΝΟ» έχει κατά καιρούς βασιστεί στην Υψηλή Αισθητική Τέχνη του Υβρίζειν Ευήχως και με… Ενεργειακά Απελευθερωτικό Τρόπο! (περισσότερα θα παραθέσω στο μέλλον, μέσω αποσπασμάτων σχετικού βιβλίου – που μου δάνεισε μία φίλη)… 🙂

Και τώρα, κυρίες και κύριοι…

ετοιμαστείτε…

να πάτε

να γαμηθείτε!

(λόγω της Εορτής της Μεγάλης Πολλαπλής Ημών Θεάς, αύριο)…

Arigato και Ai-GAMISOU!

+σουβλόγησον+

Advertisements

5 σκέψεις σχετικά με το “Πέντε χρήσιμοι κανόνες επίλυσης blogo-διενέξεων (και μερικές σημερινές Κινήσεις Καλής Θέλησης…)

 1. Ρε Γιώργο, είσαι με τα καλά σου;

  Για *καλό* νομίζεις ότι κόπιασεν εδώ ο κύριος;

  Νομίζει ότι θα σε ξεμπροστιάσει μέσω της Καλύβας, όπου θα μιλάνε και δεν θα μπορείς να απαντάς! Το σκέφτηκες αυτό;

  Ποιά συμφιλίωση και μ…….

 2. Γιάννη σε ευχαριστώ αλλά… έπεσες λίγο έξω.

  (Ο Γιώργος είναι ΚΑΙ πονηρός, ΟΛΑ όσα λέει μην τα τρως… αμάσητα!) 🙂

  Οσον αφορά αυτό που είπες, ΗΔΗ το έχω σκεφτεί. Και -φυσικά- δεν είμαι τόσο ανόητος να πέσω σε τέτοιου είδους παγίδα, αν και… οι απόψεις μου στο ΔΙΚΟ ΜΟΥ τομέα (το διαδίκτυο) δεν φοβούνται τίποτε και κανέναν, κάτω από ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ συνθήκες…

  Το πολύ-πολύ αν πρόκειται για παγίδα να μετατραπεί σε μπούμεραγκ (Κανόνας 3).

  Αλλά… μιλώντας για μπούμεραγκ, νομίζω ότι ΗΔΗ ο Πάνος έχει προβληματιστεί.
  Αν διάβασε προσεκτικά όσα γράφω τελευταία, ΚΑΙ έχει προσέξει μια τεράστια αλλαγή, ΚΑΙ θα έπεσε πάνω σε ορισμένες περιγραφές της Ιντερνετικής Ιστορίας (σε ξένο φόρουμ) οι οποίες θα τον διαφώτισαν, ίσως και τον εξέπληξαν.
  UPDATE: Αν του… διέφυγαν, θα του συνιστούσα να διαβάσει ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ αυτό ΕΔΩ το σχόλιο:
  https://panikos.wordpress.com/2008/03/23/kabala-sto-kalami-2/#comment-238

  ΔΕΝ νομίζω ότι ο Πάνος (αλλά και πολλοί άλλοι) κατάλαβαν το ΛΟΓΟ της (κάποτε πολύ πιο σφοδρής) στάσης μου, διότι τους έλειπε σημαντική Πληροφορία. (διάβασε καλύτερα και τον «Κανόνα 5» – που εξηγεί το θέμα πιο θεωρητικά).

  Το αν ή όχι θέλουν να συνεχίσουν κάποιοι σε λανθασμένους δρόμους, με τους οποίους διαφωνώ, στο τέλος θα ζημιώσει τους ΙΔΙΟΥΣ, και… ευτυχώς ΔΕΝ είναι πολλοί όσοι επιμένουν ακραία (2-3 μόνο απέμειναν). Ο Πάνος είναι ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΣ, έχει αρχίσει να ψυλλιάζεται ΠΟΛΛΑ πράγματα, που του είχαν διαφύγει. ΔΕΝ ήρθε εδώ ΜΟΝΟ για αυτό που υποθέτεις, ήρθε και γιατί σκέφτηκε κάποια άλλα πράγματα, έστω υποσυνείδητα (αν αληθεύει η διαίσθησή μου). Αν πάλι δεν αληθεύει η θετική μου διαίσθηση…. ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

  Στόχος μου ΔΕΝ είναι να γίνω αρεστός, ΟΥΤΕ στον Πάνο, ΟΥΤΕ σε οποιονδήποτε. ΕΧΩ φίλους και ΔΕΝ παρακαλάω κανέναν για τη συμπάθειά του. Απλώς τηρώ τις αρχές μου, ΕΣΤΩ και… Unilaterally, δηλαδή χωρίς ανταπόκριση. Εφόσον εγώ ο ίδιος κατανόησα έτσι τη σύγκρουση (Κανόνας 4), εφόσον κατάφερα να ανασύρω από το παρελθόν τις παρανοήσεις του Πάνου, εεε…. ας ΜΗΝ καταφέρει κι εκείνος το ίδιο (κακό δικό του).

  Εγώ τον αγώνα μου τον έκανα, με ΟΛΑ μου τα λάθη, και τον έκανα τίμια. Και το συνολικό documentation είναι πολυτιμώτατο. Από κει και πέρα, ΔΕΝ κρατώ κακίες, ΔΕΝ περιμένω να γίνουν γεγονότα «στα μέτρα μου», ΔΕΝ ελπίζω τίποτε άλλο από τη δική μου… προσωπική βελτίωση και αέναη μάθηση.

  Είμαι ΑΡΧΑΙΟΣ, και ΑΤΛΑΝΤΙΟΣ (και ήρθα από το… Μέλλον)! 🙂
  α χα χα…

  Και οι υπόλοιποι (ΕΛ-ληνες) να πάνε να… γαμηθούνε, αν λανθασμένα σκεφτούνε! 🙂

  UPDATE: Και να φανταστείς, ρε Γιάννη… ότι την κίνηση «καλής θέλησης» την έκανα ενώ ΗΔΗ ήξερα, την ΙΔΙΑ μέρα, ότι με… λογόκρινε εντελώς αλόγιστα μία αφοσιωμένη και ιδεαλίστρια φίλη του Πάνου, για ΕΝΤΕΛΩΣ λάθος λόγους τύπου «μη μου άπτου», βασισμένους σε παρεξήγηση:
  https://panikos.wordpress.com/2008/03/23/kabala-sto-kalami-2/#comment-257

 3. Σχόλιό μου σε άλλο blog, προ ολίγου:
  http://argos.wordpress.com/2008/03/23/vrypan/#comment-21438
  37. omadeon – Μάρτιος 25, 2008

  Ωραία εξελίσσεται ο διάλογος, εγώ συγχαίρω την Κατερίνα [Μάλλιου] για όσα είπε, στενοχωριέμαι ΤΩΡΑ που δεν ήμουν παρών, το ήπιο κλίμα που επήλθε με ενέπνευσε, και… όπως συμβαίνει συχνά, σε ΘΕΤΙΚΕΣ συζητήσεις ακούγονται μερικές φορές και σημαντικά πράγματα, με ΠΟΛΥ ευρύτερη ισχύ.

  Κατερίνα, το εξής απόσπασμα του σχολίου σας (33 – ΕΔΩ) έχει ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ συνέπειες για την σωστή συνειδητοποίηση ΚΑΙ των αυξανόμενων προβλημάτων του Ψηφιακού Λόγου, που δεν είναι λίγα, και αφορούν σχεδόν πάντα είτε διενέξεις, είτε λογοκρισίες μέσα σε συγκεκριμμένους χώρους διαλόγου… χωρίς λόγο. Το σχόλιό σας το κρατώ και θα σας… κατάσχω λίγο το copyright (με αναφορά πηγής φυσικά):

  Χάρηκα που ήρθε η πράσινη blogger και μίλησε διότι έτσι αποδεικνύεται ότι ο δημόσιος προφορικός λόγος – ακόμη και όταν πρόκειται για ομιλητή που έχει iq φουντουκιού και ιδεολογία Τατιάνας με ολίγη από Τριανταφυλλόπουλο- δε μπορεί να δεχθεί moderation.

  Άρα γιατί να περιορισθεί η ελευθερία του λόγου στο Ίντερνετ και στα blogs?
  Αυτά προς απάντηση όσων θέλουν να μας βάλουν δερβέναγες ΚΑΙ στο Internet.

  Εγώ πάντως έκανα σήμερα… κίνηση ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ σε κάποιον που θεωρώ πως φέρθηκε σαν δερβέναγας, μετά από δική του κίνηση καλής θέλησης.
  https://panikos.wordpress.com/2008/03/24/conflict-resolution-faq/

  Τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ έχουμε καταντήσει να λέμε!

  Και θα έρθει σίγουρα η μέρα, που…. εσείς οι ΕΞΩ από το διαδικτυακό διάλογο θα έρχεστε για να τον… εξυγιαίνετε, με σημαντικότατα σχόλια, όπως το προηγούμενο.

  Νάστε καλά!
  (κι ας λογοκρίθηκα σήμερα από κάποια αξιόλογη μπλόγκερ που.. παρανόησε).
  Πάντως, αρνούμαι πλέον ΚΑΘΕ δαιμονοποίηση ΑΚΟΜΗ και της κυρίας με τα μαύρα, διότι ΔΕΝ ξέρω ακριβώς ΤΙ προηγήθηκε για να προκαλέσει την αντίδρασή της. Μπορεί να εκφράστηκε εν θερμώ. ΟΛΟΙ είμαστε ρατσιστές ΚΑΠΟΙΕΣ θερμές στιγμές… 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s